Дінго

5 Лютий, 2011

  

Дика собака дінго. Дінго ( Canis вовчак дінго) – вдруге стала дикою домашній собака, єдиний плацентарний хижак в Австралії. Дінго в особливості численні в північній, центральній і західній частині Австралії.

Ім'я «дінго» з'явилося на початку європейської колонізації Нового Ю. Уельсу і найімовірніше трапляється від «Тінго» – терміна, використався аборигенами для опису своїх собак.

В Австралії втекли або кинуті господарями дінго відшукали прекрасні умови для проживання, тут чимало дичини, відсутність ворогів і конкурентів, завдяки цьому вони розмножилися і розселилися по всьому континенту і найближчим островам, не потрапивши лише на Тасманію.

Часто дінго розглядають в ролі підвиду домашнього собаки, проте деякі експерти думають його вельми самостійним видом (Пес Дінго). Припускаючи, що дінго є практично чистокровним нащадком одомашненого індійського вовка (РаШрез Canis вовчак), який в дикому стані і сьогодні водиться на півострові Індостан і в Белуджистані.

Виглядає дінго як непогано складений собака середньої величини, її висота в холці 47-67 сантиметра, 86-122 сантиметра, довжина хвоста 26-38 сантиметра, вага становить 9,60-19 килограмма, в рідкісних ситуаціях доходячикілограмаамма.

Статурою дінго нагадує гончак, у неї квадратна морда, дрібні стоячі вуха, шаблевидний і пухнастий хвіст.
Хутро у дінго короткий і густий, характерне забарвлення – іржаво-рудий або рудо-коричневий, на морді і череві світліше, нечасто зустрічаються особини практично темного кольору, світлі і рябі. На південно-у. Австралії мешкає порода дінго сіро-білої масті, а дінго чорно-подпалого окраса вважаються гібридами дінго з домашніми собаками, можливо, німецькими вівчарками.

Дінго – здебільшого нічні основні і тварини місця їх проживання галявини мокрих лісів, сухі евкаліптові зарості, посушливі напівпустелі в глибині континенту. Лігва вони роблять в печерах, порожніх норах, посеред коренів дерев, часто неподалік від водойм. Чистокровні дінго не гавкають, однак здатні гарчати і вити.
Приблизно 60 % раціону австралійських дінго складають невеликі ссавці, в тому числі, кенгуру, кролики, валлабі, вони теж харчуються птахами, рептиліями, комахами і падаллю.

Молоді дінго поза сезонів розмноження живуть поодинці, втім мають можливість утворювати групи в ході полювання на велику дичину. Стабільні сімейні зграї у дінго, як і у вовків, складаються з 3-12 особейгруппірующіхся колом домінантною пари. У сімейних групах дотримується строга ієрархія, у будь зграї є власний мисливський ділянку, який вона захищає від сусідів.

  

Дінго живуть невеликими зграями, в яких розмножується лише домінантна парочка і якщо у інший самки народжуються дитинчата, домінантна самка їх вбиває.
На відміну від звичайної собаки, дінго розмножуються раз в р., подружній сезон у австралійських дінго припадає на березень-квітень. Термін вагітності, як і у собак – 63 дня, в посліді часто 6-8 цуценят, яких самка народжує в лігво. Цуценята народжуються сліпими, однак покритими шерстю. За потомством доглядають обоє батьків.

У віці 3 тижнів щенята динго в перший раз покидають родима лігво, і самка припиняє годувати їх молоком. До 8 тижням вони до кінця покидають лігво і живуть разом з іншими членами зграї. З 9 перед 12 тижнів мати й інші члени зграї приносять їм їжу і воду, які відригують і годують щенят. У 3-4 міс. щенята вже незалежні і супроводжують дорослих на полюванні.
Статева зрілість у дінго настає у віці 1-3 років.

Дінго і домашні собаки без праці схрещуються, і дикі популяції дінго у величезній мірі гібридизувати. Виняток становлять популяції, мешкають в австралійських національних парках і на інших територіях, що охороняються. Потомство дінго і собаки являє велику загрозу для вівчарства, т.к. нечистокровного дінго, зазвичай, розмножуються 2 рази в г. (а не 1, як чистокровні) і більш агресивні.
Живуть дінго 10 років в природі і до 13 років у неволі.
До виникнення європейців дінго були головними хижаками Австралії, потрапивши на континент, вони поступово потіснили і винищили велика частина хижаків, включаючи сумчастого вовка і сумчастого сатани. Дінго розрізняються кмітливістю і спритністю, їх типова риса – крайня обережність, що допомагає їм з успіхом уникати пасток і отруєних приманок.

Дінго – основні ссавці хижаки Австралії і займають істотне місце в екології материка. При його заселенні вони витіснили місцевих хижаків, зайнявши біологічну нішу істоти, регулює чисельність травоїдних тварин. Вони теж перешкоджають зникнення деяких різновидів фауни, знищуючи її ворогів – здичавілих кішок і лисиць, втім самі стали причиною зникнення деяких різновидів сумчастих. Дінго до того ж допомагають регулювати чисельність рядових кроликів, завезених в Австралію і розплодилися тут у великих кількостях.
З самого початку відношення переселенців до дінго було терпимим, однак ситуація в короткі терміни змінилася в XIX в., коли вівчарство стало важливою галуззю австралійської економіки. Дінго, полювали на овець, ловили капканами, відстрілювали і труїли отрутами. У підсумку XIX століття в одному Новому Південному Уельсі фермери щороку витрачали на боротьбу з дикими собаками кілька тонн стрихніну.

Коли таких заходів з'ясувалося недостатньо, в 1880-х рр.. було розпочато зведення величезного сітчастого огорожі (собачий паркан), огороджує ділянки овечих пасовищ в південному Квінсленді, щоб убезпечити худобу від дінго, а пасовища від розплодилися кроликів. У 1960-х рр.. деякі секції паркану були з'єднані разом, утворивши бар'єр, переривався лише в місцях перетину шосейних доріг.

На сьогоднішній день огорожа простягнулася на 8 500 кілометрів – від г. Тувумба в Квінсленді до Крупного Австралійського затоки, відокремлюючи посушливу північно-західну частину Австралії від відносно родючої; вона є найбільш протяжним спорудою, побудованим людьми. Підтримання забору в належному порядку щороку обходиться штатам Квінсленд, Новий Південний Уельс і Південна Австралія ок. 15 мільйон. австралійських $. Вздовж паркану курсують особливі патрулі, відшукуючи пошкодження в сітці і підземні нори, пророблені кроликами або вомбат, і знищуючи дінго, проникли за огорожу.

У деяких країнах утримувати дінго як домашніх тварин заборонено. В Азії їх м'ясо, як і інших собак, вживається місцевими жителями в їжу.

 

 

Останні записи:

Порт Дуглас приділяє велику увагу до місцевої культури, CH 4

Під час первинного нічний погляд, традиційні церемонії [більше]

Чому ви просто зобов'язані відвідати цей Австралійський курорт, Ч. 2

Випадковий водоспаду біля готелю номер. Фото: Новини Corp [більше]

Чому далекому півночі Квінсленду повинні бути в списку ваших подорожей

Чому всіх знаменитостей, за Джордж Клуні, до чотирьох Клінтон стікаються в [більше]

Цей крутий Quimper вписується всієї квартири!

IoCamper перетворює звичайні Quimper в квартирі. Це те, що на, що може бути [більше]

Екскурсійні тури: Залишити всі ваші турботи на початку стежки, Ч2

Піші прогулянки з намет, або в горах, а також вимагають водних походів [більше]

Пригодницький туризм: Залишити всі ваші турботи на початку стежки, Компіляція

Повернути своє життя на предмети першої необхідності - продукти харчування, води, притулок [більше]

Південна Австралія захід

Південна Австралія захід - Його пляжів і goldfields, який буде відкрито [більше]

Порт Дуглас приділяє велику увагу до місцевої культури, CH 4

Під час первинного нічний погляд, традиційні церемонії [більше]

 Редагування перекладу
________________
Самое популярное на сайте:
________________
Останні записи:
________________
Путешествуем на авто по Австралии: