Кенгуру

23 Січень, 2011

  

Кенгуру (Macropus) - Рід сумчастих ссавців сімейства кенгурових мешкають в Австралії.
У кенгуру потужні задні ноги, масивний хвіст, вузькі плечі, маленькі, схожі на людські руки, передні лапи, якими кенгуру викопують бульби і корені. Кенгуру переносить всю вагу тіла на хвіст, і тоді обидві задні ноги, звільнившись, одним рухом зверху вниз наносять страшні рани супротивнику. Відштовхуючись потужними задніми ногами, вони мчать стрибками до 12 м у довжину і до 3 м у висоту. Маса тіла кенгуру досягає 80 кг.

Для кенгуру, як і для інших сумчастих, характерна дуже коротка вагітність, що триває близько місяця. Навіть у самих великих кенгуру дитинча важить при народженні менше 1 грами.

У новонародженого великі передні кінцівки і маленькі задні. Він самостійно заповзає в сумку матері, вона допомагає йому, вилизуючи «шлях» у своїй шерсті прямо в сумку, де дитинча припадає ротом до одного з чотирьох сосків. Перший час висить на соску, молоко виділяється йому в рот дією особливого мускула. Якщо в цей час він випадково відірветься від соска, то може загинути від голоду. Через кілька місяців він починає ненадовго вилазити з сумки. Після того, як кенгуреня остаточно залишає сумку (у віці до 1 року після народження), мати продовжує піклуватися про нього ще кілька місяців. Кенгуру може виробляти чотири види молока, в залежності від віку кенгуренка. Кожен тип молока виробляється в своєму соску. Крім того, у неї може бути два види молока одночасно, якщо у неї є дитинчата різного віку.

Особливості кенгуру:

1. Наявність сумчастих кісток (особливих кісточок тазу, які розвинені і у самок, і у самців). Температура тіла - 34-36.5 ° C. У кенгуру є сумка для виношування дитинчат, вона відкривається вперед до голови, зразок кишені фартуха.

2. Особлива будова нижньої щелепи, нижні кінці якої загнуті всередину. Ікла у них відсутні або недорозвинені, а корінні зуби з притупленими горбками.

3. Кенгуру народжуються всього через кілька тижнів після зачаття, при цьому кенгуру-мати сідає в певну позу, просунувши хвіст між ніг, а дитинча (розміром в цей момент менше мізинця) переповзає до неї в сумку, знаходить там сосок і присмоктується до нього, харчуючись молоком.

4. Імунна система новонародженого кенгуренка не сформована, тому молоко кенгуру володіє сильним антибактеріальним дією.

5. Сумка у самців кенгуру відсутня, а є тільки у самок.

  

6. Кенгуру пересуваються довгими стрибками.

Класифікація кенгуру:

Рід Macropus
Підрід Notamacropus

Прудкий валлабі (Macropus Agilis), або моторний кенгуру
Чорнополоса валлабі (Macropus спинний), або смугастий кенгуру
Філандер Євгенії (Євген Macropus), або кенгуру дама, або кенгуру Дербі, або тамнар
Кенгуру Грея (Macropus greyii)
Рукавички валлабі (Macropus Ірма)
Білогрудий Філандер (Macropus Парма)
Macropus parryi
Рудо-сірий валлабі (Macropus rufogriseus)

Підрід Osphranter
Кенгуру-антилопа (Macropus antilopinus)
Кенгуру Бернарда (Бернард Macropus)
Гірський кенгуру (Macropus масивний)
Рудий кенгуру (Macropus Руфуса)
Macropus титану
Macropus pearsoni

Підрід Macropus
Західний сірий кенгуру (Macropus fuliginosus)
Сірий кенгуру (Macropus Гігантеус)

Гігантських кенгуру три види. Сірі кенгуру, найбільші зі всього сімейства, можуть досягати в довжину до трьох метрів. Вони люблять жити в лісистих місцевостях, за що і отримали свою інша назва - лісові. Вони самі дружелюбні і довірливі зі своїх родичів.

Руді, або степові, кенгуру злегка поступаються своїм сірим родичам в розмірах, але корінні австралійці люблять розповідати, що раніше зустрічалися самці довжиною три з чвертю метра. Крім того, руді кенгуру більше граціозні. Це найпоширеніший вид, вони зустрічаються навіть на околицях великих міст, а в «кенгурінов» боксі їм немає рівних.

Найменші з велетенських кенгуру - гірські, або валару. Вони більш масивні, і ноги у них коротше, ніж у їх родичів. Їх існування було підтверджене тільки в 1832 році, так як ці кенгуру мешкають у віддалених гірських місцях, а їх чисельність невелика. Ці кенгуру дуже погано піддаються прирученню.
Слово «кенгуру» походить від «kanguroo» або «gangurru» - назви цієї тварини на гуугу-йімідхіррском мові аборигенів Австралії (мову пама-ньюнгской сім'ї), почутого Джеймсом Куком від аборигенів під час його висадки на північно-східному березі Австралії в 1770 році.

Широко поширився міф, відповідно до якого Джеймс Кук, прибувши до Австралії, звернувся до одного з аборигенів з питанням про назву побаченого їм тваринного, проте той, не розуміючи мови Кука, відповів йому на своїй рідній мові: «Не розумію». Як свідчить міф, цю фразу, яка, нібито, звучить як «кенгуру», Кук і прийняв за назву тварини. Необгрунтованість цього міфу підтверджена сучасним лінгвістичним дослідженням.

 

 

Останні записи:

 Редагування перекладу
________________
Самое популярное на сайте:
________________
Останні записи:
________________
Путешествуем на авто по Австралии: