Хоботноголовий кускус або поссумов-медоїд

4 Лютий, 2011

  

Хоботноголовий кускус або поссумов-медоїд (Tarsipes rostratus або Tarsipes spenserae) – сумчаста ссавець загону двурезцових, це єдиний різновид сімейства. Поссумов-медоїд мешкає в південно-західних приморських регіонах Зап. Австралії.

Поссумов-медоїд пристосований до харчування пилком і нектаром квіток, морда в нього витягнута в хоботок, який становить приблизно 2/3 довжини голови, а мову, довгий і тонкий вкритий довгими щетінковідний сосочками і може висовуватися з рота на 2,5 сантиметра. Мова поссума-медоеда являє собою своєрідну кисть для збору пилку, а подовжена морда служить трубкою для втягування нектару.

Поссумов-медоїд досить невелике істота, його розмір менш миші: довжина тіла 7-8 сантиметра, довжина хвоста – 9сантиметрара, а важить поссумов-медоїд всього 13-17 г.

Волосяний покрив у медоеда короткий і грубий, хвіст довгий, тонкий і голий. Очі в медоеда дрібні, вуха дрібні, окрас спини сірого кольору, з 3-ма бурими поздовжніми смугами. Середня смуга проходить від потилиці до основи хвоста, бічні – від плечей до стегон. Бока блідо-помаранчеві, пузо жовто-світле, голова – світло-темно-коричнева.

  

Величезною палець на кінцівках медоеда протиставлений іншим. II і III пальці на задніх кінцівках, як і у поссумов, зростаються, проте несуть нігті, а не кігті. Зуби у медоеда дегенеровані і їх всього 22; жувальна мускулатура вельми слабо розвинена. Самки більші за самців, в Виводкові сумці у самок 4 соска.
Поссумов-медоїд зустрічається в чагарниках і розріджених лісах, це єдине сумчаста, пристосувалися харчуватися нектаром і пилком квіток; його біологія пов'язана з поширенням і фенологією цвітіння конкретних рослин. Сумчасті медоеда є важливими запилювачами деяких квіткових рослин. До відвідуваним ними рослин відносять Банкса, каллістемон, дріандри, хакеі, корділіна чагарникова і евкаліпти.

Спосіб життя поссума-медоеда дивно схожий на спосіб життя дрібних австралійських птахів – медососи (Meliphagidae). Як і вони, медоїд живе і годується на деревах. Він споруджує з трави кругле гніздо або займає кинуте пташине гніздо; молодих поссумов нерідко знаходили в гніздах медососи. Його харчування до того ж аналогічно: пилок, нектар і невеликі комахи, зустрічаються на віночках квіток. Незважаючи на найменування, меду медоїд не їсть. Невелика вага допомагає цим тваринкам забиратися на найбільш тонкі гілки, а довгий хоботок і мову – добувати їжу з глибини квіткового віночка. Нектар і пилок, покривають мову, після счищаются з нього гребенями на твердому піднебінні.

Поссуми-медоеда – вельми моторні звірята; нерідко їх можливо бачити звисаючими з гілки за допомогою одного чіпкого хвоста. У медоеда 3 піку активності: с 6 до 8 ч. ранкузс 17 до 19 ч. і з 23.3доо 1.3чч. ночі. Ночами ці поссуми годуються, нерідко збираючись невеликими групами на одній рослині. У холодну погоду вони часом впадають в сплячку і сплять у гніздах групами, зігріваючи один одного. Кормові ділянки медоеда займають в районі гектара, однак у годуючих самок вони менш – порядку 100 метрів.

У неволі самки домінують над самцями і демонструють по відношенню до них агресивну поведінку. Поссуми-медоеда без праці приручаються, хоча ніколи не вийшло утримувати їх в неволі більше 2 місяців.
Певного сезону розмноження медоеда не містять – молодняк в природі зустрічає практично весь рік (за винятком дек., коли мало квітучих рослин). Хоча є пік розмноження, який припадає на січень-лютий. Ембріональна діапауза у розвитку зародка дозволяє наступного потомству народжуватися незабаром потім, як попереднє покине сумку.

При народженні поссуми важать 2-6 мг і є одними з найбільш маленьких новонароджених посеред ссавців. У посліді до 4 дитинчат. Вони залишаються в сумці до 8 нед.; до цього часу вони важать 2,5 г, у них відкриваються очі і виникають типові смужки на спині. Ще ч / з тиждень вони ночами залишають гніздо і подорожують разом з матір'ю в пошуках їжі. В 11 тижнів молоді поссуми вже цілком незалежні; статевої зрілості доходять до в 6 місяців.
Поссуми-медоеда досить рідкісні, проте не відносять до видів. Основну загрозу для них представляє скорочення кормової бази і руйнування природних місць існування, т.к. на відміну від птахів, годуються нектаром, медоеда нездатні здійснювати довгі міграції в пошуку їжі.

Ймовірно, поссумов-медоїд є єдиним вижив представником давньої групи сумчастих. Його найбільш ранні викопні останки датуються плейстоценом (35,000 років тому), коли клімат Австралії був вологіше.

 

 

Останні записи:

 Редагування перекладу
________________
Самое популярное на сайте:
________________
Останні записи:
________________
Путешествуем на авто по Австралии: