Цукровий літаючий поссумов, або карликова сумчаста летяга

23 Січень, 2011

  

Цукровий літаючий поссумов, або карликова сумчаста летяга (Petaurus breviceps) - Невелика тварина загону двурезцових, що мешкає в східній, північній, і південної Австралії , а також на острові Тасманія.

Цукровий лазающий поссумов або малий літаючий фалангер найпривабливіший з усіх сумчастих,завдяки красивому хутрі і малим розмірам він виглядає дуже симпатично, і його часто тримають в якості домашньої тварини.

Довжина тіла цукрового поссума від 27 до 40 см,з яких 15-20 см доводиться на довжину хвоста, маса дорослого самця 115-160 г, самки - 100-135 г. Самці більші за самок.

Величиною і формою тіла поссумов схожий на білку, голова у нього коротка і вузька, ноги маленькі, стопи п'ятипалі.

Хутро цукрового поссума, як правило блакитно-сірий, але часто буває і жовтуватий або бежевий, зустрічаються також і альбіноси. Від носа через голову і по всій спині проходить чорна смуга. Навколо очей черник кільця, вуха великі, кінець хвоста чорний, низ тіла світло-сірий або кремовий.

Особливість цукрового поссума - безліч залоз, якими він часто мітить свою територію, залози розташовані на лобі, на грудях, і біля заднього проходу. Крім секреторних виділень, він мітить сечею і фекаліями.

  

Цукрові поссуми - нічні тварини з добре розвиненим нюхом, зором і слухом. Активні поссуми вночі, вдень відсипаються в дуплах дерев, взимку поссуми впадають в сплячку.
Живуть поссуми в лісах різних типів, віддаючи перевагу відкритим лісу, де б вони могли планувати.

Поссуми - сімейні тварини, тримаються групами до 12 особин, на чолі групи - самець, який мітить територію. Територія сім'ї включає кілька дерев евкаліпта і її обороняють всі члени зграї.

За характером харчування цукрові поссуми всеїдні, харчуються комахами, їх личинками, ящірками. павуками, птахами і яйцями, влітку - нектаром, фруктами, листям і пилком.
Цукровий поссумов може робити надзвичайно довгі стрибки і при цьому довільно змінювати напрямок, він може стрибнути з висоти в 10 метрів і здатний досягти дерева яке розташоване від нього на 20-30 метров, іноді довжина стрибка може становити і 50 метрів.

Цукрові поссуми здатні видавати звуки від подібних щебету птахів до відданого гавкоту. Розмноження цукрового поссума мало вивчено. 16 днів, у самки добре розвинена сумка, в посліді 1-3 дитинчата. Після народження дитинчата проводять в сумці матері близько 10 тижнів. Молоді особини стають самостійними з чотирьох місяців.

Тривалість життя цукрового поссума 5-7 лет, в неволі 10-15 років.

 

 

Останні записи:

 Редагування перекладу
________________
Самое популярное на сайте:
________________
Останні записи:
________________
Путешествуем на авто по Австралии: