Сумчастий мурахоїд, намбат

7 Январь, 2011

  

Сумчастий мурахоїд, або намбат (Myrmecobius fasciatus) - Ссавець сімейства сумчастих мурахоїдів, мешкає в Західній Австралії. Сумчастий мурахоїд населяє в основному евкаліптові і акацієві лісу і сухі рідколісся.
Розміри сумчастого мурахоїда невеликі: довжина тіла 17 - 27 см, хвоста - 13-17 см., вага дорослої тварини коливається від 280 до 550 г. Голова в сумчастого мурахоїда уплощенная, морда витягнута і загострена, рот маленький. Червоподібний мову може висовуватися з рота майже на 10 см., очі великі, вуха загострені, хвіст довгий, пухнастий, як у білки. Лапи сумчастого мурахоїда досить короткі, широко розставлені з сильними кігтями, передні кінцівки з 5 пальцами, задні - з 4 папальцями

Сумчастий мурахоїд - одне з найкрасивіших сумчастих Австралії: він пофарбований у сірувато-коричневий або рудуватий колір. Шерсть на спині і верхньої частини стегон покрита 6-12 білими або кремовими смугами. У східних намбатов фарбування однотонне, ніж у західних. На морді видно чорна поздовжня смуга. Черево і кінцівки жовто-білі, охристі.

Зуби у сумчастого мурахоїда дуже маленькі, слабкі і часто асиметричні: корінні зуби праворуч і ліворуч можуть мати різну довжину і ширину, всього у сумчастого мурахоїда 50-52 зуба. Тверде небо тягнеться значно далі, ніж у більшості ссавців, що характерно для інших «длінноязикіх» тварин (панголінів, броненосців).

Харчується сумчастий мурахоїд майже виключно термітами, рідше мурахами, інших безхребетних поїдає тільки випадково. Це єдине сумчаста, яке живиться лише соціальними комахами; в неволі сумчастий мурахоїд щодня поїдає до 20 тис. термітів. Сумчастий мурахоїд розшукує їжу за допомогою свого надзвичайно гострого нюху. Кігтями передніх лап він розкопує грунт або розламує гнилу деревину, потім липким язиком ловить термітів, видобуток ковтає цілком або трохи розжувавши хітинові оболонки.

Сумчастий мурахоїд досить моторний, може лазити по деревах; при найменшій небезпеці ховається в укриття. Ніч він проводить в затишних місцях (неглибоких норах, дуплах дерев) на підстилці з кори, листя і сухої трави. Сон у нього дуже глибокий, схожий на анабіоз. Відомо чимало випадків, коли люди разом з хмизом випадково спалювали і сумчастого мурахоїда , який не встигав прокинутися.

  

За винятком періоду розмноження, сумчасті мурахоїди тримаються поодинці, займаючи індивідуальну територію площею до 150 га. Будучи спійманим,сумчастий мурахоїд не кусається і не дряпається, а тільки уривчасто посвистує або бурчить.
Шлюбний сезон у намбатов триває з грудня по квітень. У цей час самці залишають свої мисливські ділянки і вирушають на пошуки самиць, Метяев дерева і землю маслянистим секретом, який виробляє особлива шкірна залоза на грудях.
Крихітні (10 мм довжиною), сліпі і голі дитинчата народжуються через 2 тижні після спарювання. У посліді 2-4 дитинчата. Оскільки виводкової сумки у самки немає, вони повисають на сосках, чіпляючись за шерсть матері. За деякими відомостями пологи відбуваються в норі довжиною 1-2 м. Самка носить дитинчат на животі близько 4 місяців, поки їх розміри не досягнуть 4-5 см. Потім вона залишає потомство в неглибокій норі або дуплі, продовжуючи ночами приходити для годування.

До початку вересня молоді намбати починають ненадовго залишати нору. До жовтня вони переходять на змішану дієту з термітів і материнського молока. Молодняк залишається з матір'ю до 9 місяців, остаточно покидаючи її в грудні. Статева зрілість настає на другому році життя.

У зв'язку з господарським освоєнням і розчищенням земель чисельність сумчастого мурахоїда різко скоротилася. Однак основна причина зменшення його чисельності - переслідування хижаків. Через денного способу життя сумчасті мурахоїди більш уразливі, ніж більшість дрібних сумчастих; на них полюють хижі птахи, дінго, здичавілі собаки і кішки і особливо руді лисиці.

Лисиці повністю знищили популяцію сумчастого мурахоїда в Вікторії, Південної Австралії і Північній Території; вціліли вони тільки у вигляді двох невеликих популяцій неподалік від Перта. В кінці 1970-х рр.. намбатов налічувалося менше 1000 особин.

В результаті інтенсивних охоронних заходів, знищення лисиць та реінтродукції намбатов популяцію вдалося збільшити. Однак сумчастий мурахоїд як і раніше входить в списки Міжнародної Червоної книги зі статусом «зникаючий».

 

 

Останні записи:

Порт Дуглас приділяє велику увагу до місцевої культури, CH 4

Під час первинного нічний погляд, традиційні церемонії [більше]

Чому ви просто зобов'язані відвідати цей Австралійський курорт, Ч. 2

Випадковий водоспаду біля готелю номер. Фото: Новини Corp [більше]

Чому далекому півночі Квінсленду повинні бути в списку ваших подорожей

Чому всіх знаменитостей, за Джордж Клуні, до чотирьох Клінтон стікаються в [більше]

Цей крутий Quimper вписується всієї квартири!

IoCamper перетворює звичайні Quimper в квартирі. Це те, що на, що може бути [більше]

Екскурсійні тури: Залишити всі ваші турботи на початку стежки, Ч2

Піші прогулянки з намет, або в горах, а також вимагають водних походів [більше]

Пригодницький туризм: Залишити всі ваші турботи на початку стежки, Компіляція

Повернути своє життя на предмети першої необхідності - продукти харчування, води, притулок [більше]

Південна Австралія захід

Південна Австралія захід - Його пляжів і goldfields, який буде відкрито [більше]

Порт Дуглас приділяє велику увагу до місцевої культури, CH 4

Під час первинного нічний погляд, традиційні церемонії [більше]

 Редагування перекладу
________________
Самое популярное на сайте:
________________
Останні записи:
________________
Путешествуем на авто по Австралии: