Казуар

9 Лютий, 2011

  

Казуари (Casuarius Бріссон) – єдиний рід великих нелітаючих птахів сімейства казуарових, отр. казуарообразних, живуть у тропічних лісах на північному сході Австралії. Своє ім'я казуари отримали з індонезійської мови, в перекладі з якого казуар значить «рогата голова».

Казуари належать до підкласу безкілеві птахів, до якого відносяться до того ж ему, нанду, страуси, моа і ківі. На сьогодні рід казуар включає 3 підвиду:

* Шлемоносний казуар – Casuarius Casuarius

* Казуар-мурук – Casuarius Bennetti

* Оранжевошейний казуар – Casuarius unappendiculatus

Казуари водяться в тропічних лісах Нової Гвінеї і на північному сході Австралії. Ареали всіх 3-х різновидів частково перетинаються, хоча казуари різних підвидів уникають зустрічей, воліючи селитися на різній площі.

Так оранжевошейний казуар живе здебільшого в низинних лісах, шлемоносний казуар на середніх висотах, а мурук в гірських лісах. У місцевостях, де не попадаються інші види, мурук може спускатися до висоти рівня моря.

Казуари – великі нелітаючі птахи, зрілі особини шлемоносний казуара досягають до до 1,5-1,8 м висоти і важать в районі 60 кг. так казуари найбільш великі пташки в Австралії і другі за величиною птиці в світі, після страуса.

  

Всі 3 підвиду казуар мають виріст на голові, який називається шоломом. Шолом складається з рогової речовини колом твердого матеріалу, має губчасту структуру. Є кілька версій про функції даного шолома. Ймовірно він є вторинним статевим ознакою, по іншій версії казури застосовують шолом для того, щоб пробиватися крізь підлісок при бігу. Ймовірно до того ж, що казуари застосовують його як зброю в сутичках за домінування або як засіб для розгрібання опалого листя в ході пошуку їжі. Останні 3 версії оспорюються біологами, а деякі роблять припущення, що шоломи грає роль в спілкуванні за допомогою звукових сигналів. Це припущення зроблено на підставі того, що по особливій мірі мурук і шлемоносний казуар видають низькочастотні звуки, які можуть бути засобом спілкування в густих тропічних лісах.

Оперення казуар чорне, пір'я позбавлені крючочков, які надають пружність перу. У підсумку пір'я казуар і ему більш гнучкі і м'які, ніж у більшої частини інших птахів. Крила у казуар рудиментарни, з редукованими маховим пір'ям до 5-6, схожих на голки, стовбурів (від 6 до 20 сантиметрів розміром у дорослих птахів). На головному пальці крила є кіготь – примітивне спадщина земноводних. Хвостові пір'я у казуар відсутні. Самки казуара більші за самців, більш яскраво забарвлені і мають більш великі шоломи. Молоді особини мають коричневе оперення, у них відсутні яскраві фарби на шиї, і вирости на голові істотно менше, ніж у дорослих птахів. Ноги казурара сильні, трипалі, мають гострі кігті, кінжалообразний кіготь внутрішнього пальця має довжину в районі 120 міліметрів. Цей кіготь в особливості небезпечний, так як їм казуар здатний вбити одним ударом. Казуари можуть розвивати швидкість до 50 кілометрів / год при бігу крізь густий ліс, здатні стрибати до 1,5 м у висоту і непогано плавають. Всі казуари потайливі пташки і водяться в глибині лісу. Ховаються задовго до виникнення людини.

Через прихованого способу життя оранжевошейний казуар і казуар-мурук вивчені недостатньо. Виключаючи шлюбний період, казуари мешкають поодинці. Велику частину часу, казуари витрачають на пошук їжі, активні в темний час доби, пік активності під час вечірніх і ранкових сутінків, вдень як правило відпочивають. Казуари годуються здебільшого впали фруктами або фруктами з нижніх гілок дерев, грибами, равликами, жабами, комахами, зміями та іншими дрібними тваринами. Точний період спарювання окремих різновидів невідомий, однак більша частина популяцій висиджують пташенят з липня по жовтень.

Самець оглядає ділянку площею від 1 до 5 кілометрів і якщо на нього заходить самка, самець починає шлюбну гру. При цьому у самця здіймаються пір'я, він починає кружляти довкола самки; шия надувається, блищить особливо яскраво і самець випускає глухе «буу-буу-буу».

Після розмноження парочка ще кілька тижнів залишається разом. При цьому самка відкладає від 3-х до 8 яєць в гніздо, звите самцем. Яйця казуара блідого зеленувато-блакитного тони, мають розмір у районі 9-14 сантиметра і вагу до 650 грамів. Самки в основному не беруть участі в висиджуванні яєць і турботі про пташенят. Нерідко вони йдуть на ділянку до іншої самцеві, з яким вони знову спаровуються. Самці висиджують яйця в районі 2-х місяців і після своїми силами піклуються про пташенят. Після 49-56 доби висиджування яєць з них вилуплюються пташенята, які мають світло-коричневе забарвлення з темними коричневими смугами уздовж тіла. Пташенята здатні через кілька годин після вилуплення бігати і слідують за батьком в районі дев'яти місяців. У напіводнорічному віці вони змінюють забарвлення на одноколірну коричневу, приблизно в цей же час стає помітний і шолом. На другому році життя казуари поступово приймають вид зрілої птиці і наближаються до їх розмірами. Статева зрілість приходить в 3 року.

Про тривалість життя казуар встановлено мало, оцінки коливаються від 12 до 19 років життя в дикій природі, в зоопарках казуари досягали віку 40 років. Ареали оранжевошейного і шлемоносний казуара завжди скорочуються, з цієї причини вони належать до видів, знаходяться під загрозою. Розмір популяцій оцінюється в межах від 1500 до 10 000 дообин.

Скорочення популяцій призвело до того, що окремі казуари стали виходити з тропічних лісів до людського житла, що у власну чергу призвело до конфлікту з садівниками. Хоча в деяких місцях птахів стали залучати для показу туристам. В Австралії шлемоносний казуар знаходиться під охороною, при цьому на тих дорогах, де імовірна поява таких птахів, навіть можна зустріти дорожні знаки про можливе зіткнення з ними.

Видання Книги рекордів Гіннеса в 2004 м. призводить казуара, як максимально ризиковану птицю на землі. Як правило птах досить потайлива, хоча потривожена птах здатний завдати потужними ногами смертельні рани дорослій людині .

Казуари одні з найбільш небезпечних птахів для утримання в зоопарках, грунтуючись на частоті і тяжкості каліцтв, заподіяних працівникам зоопарків. У підсумку численних зіткнень казуар з людиною величезні площі австралійських національних парків були тимчасово закриті, щоб уникнути контактів людини з цими птахами.

 

 

Останні записи:

Порт Дуглас приділяє велику увагу до місцевої культури, CH 4

Під час первинного нічний погляд, традиційні церемонії [більше]

Чому ви просто зобов'язані відвідати цей Австралійський курорт, Ч. 2

Випадковий водоспаду біля готелю номер. Фото: Новини Corp [більше]

Чому далекому півночі Квінсленду повинні бути в списку ваших подорожей

Чому всіх знаменитостей, за Джордж Клуні, до чотирьох Клінтон стікаються в [більше]

Цей крутий Quimper вписується всієї квартири!

IoCamper перетворює звичайні Quimper в квартирі. Це те, що на, що може бути [більше]

Екскурсійні тури: Залишити всі ваші турботи на початку стежки, Ч2

Піші прогулянки з намет, або в горах, а також вимагають водних походів [більше]

Пригодницький туризм: Залишити всі ваші турботи на початку стежки, Компіляція

Повернути своє життя на предмети першої необхідності - продукти харчування, води, притулок [більше]

Південна Австралія захід

Південна Австралія захід - Його пляжів і goldfields, який буде відкрито [більше]

Порт Дуглас приділяє велику увагу до місцевої культури, CH 4

Під час первинного нічний погляд, традиційні церемонії [більше]

 Редагування перекладу
________________
Самое популярное на сайте:
________________
Останні записи:
________________
Путешествуем на авто по Австралии: